HTML

Tukkó ételz. Semmi gasztro-recskazas, osszebaszom egy labasba es alagyujtok™. Az allatokert legyel vegan bazmeg.

vegan_for_the_animals_not_for_my_health.jpg

FEEEEED MEEE!

2017.01.18. 14:46 kaloz

Savanyitsd az eleted ha meg nem lennel elegge savanyu, avagy #SCHAVNYA

Címkék: vega vegetariánus vegetarianus kombucha savanyúság savanyúkáposzta fermentálás vegán savanyítás vegan savanyusag SCHAVNYA

Meg novemberben voltam egy ismerosomnel, aki akart tartani egy fermentalas/savainyitas muhelyet, de kicsit felt tole, mert meg sose csinalt ilyet, ugyhogy par baratjat megkerte, hogy jojjenek at hozza a squatba es hadd tartsa meg nekunk a muhelyet, kb mint egy kiserlet.

Igy kerultem egy sotet teli esten a squatba, ahol elkezdtunk vadul kaposztat vagdosni, repat reszelni, es mas zoldsegeket aprora darabolni.

Negyfele dolgot keszitettunk:
- savanyukaposzta
- kombucha
- water kefir
- ginger bug

Nekem a water kefir (viz kefir?) es a ginger bug annyira nem esett le, hogy hogyan kene mukodniuk, meg amig karacsonykor elmentem otthonrol, addig a ginger bug bepeneszedett, a water kefir mar elotte elromlott, ugyhogy azok mentek a levesbe, marmint a belebasztam oket a budiba. Majd beszelek a haverommal es megkerdem, hogy mit rontottam el es hogy kene mukodniuk meg amugy mire jok...

Ami viszont rohadt jol sikerult, az a savanyukaposzta (+ egyeb savanyitott zoldsegek), meg a kombucha. A kombucha tulelt a hideg furdoszobamban 3 hetet ugy, hogy hozza se nyultam, nem peneszedett, nem ecetesedett, szoval elegge buszke voltam ra.

img_20170118_121851.jpg

Savanyukaposzta

Hozzavalok:

  • kaposzta
  • so (lehetoleg valami kevesbe vegyszeres so, pl tengeri so)
  • befottesuveg
  • barmi mas zoldseg amit belenyesnel, pl az enyemben most fokhagyma, repa es fodorkel van, de pl a padlizsan annyira nem mukodott jol eloszorre, ugyhogy kiserletezz

A kaposztat nagyon vekonyra felvagod/lereszeled, aztan jo alaposan besozod a tengeri soval. Sokkal tobb sot teszel ra, mint amennyit elegnek gondolsz, es kezzel jol osszekavarod, kozben kicsit meg is nyomorgathatod a kaposztat (mikozben kevered, markolj ra ugy,hogy recsegjen...). Hagyd allni amig levet nem ereszt (mondjuk fel orat? egy orat? nezd meg h van-e az aljan leve). Ezek utan kezd kimosott befottesuvegbe tolteni a tobbi zoldseggel egyutt, szepen retegekbe, es kozben jo alaposan nyomkodd le valami vastag tompa targgyal, en pl egy celofanba csomagolt fuszeres uveget hasznaltam, mert kurvara kreativ vagyok.
Amikor jol tele van a befottesuveg (ugy, hogy lenyomkodtad nagyon alaposan), akkor ontsd fel a tetejeig vizzel es tedd ra a fedelet. Nem art, ha felcimkezed esrairod, mikor indult a buli es mi az. Hagyd a konyhapulton ugy 5 napig, akar meg is kostolhatod, szepen be kell hogy savanyodjon, amikor kesz, akkor mehet a hutobe es valszeg egy csomo ideig elall.

img_20170117_183300.jpg

Kombucha

Hozzavalok:

  • SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast) - bakteriumok es elesztogombak szimbiotikus kulturaja, mas neven Trutymak Haver. Ezt leginkabb haveroktol/ismerosoktol lehet beszerezni, o inditja az erjedest mint Toni bá.  
  • tea
  • cukor
  • gyumolcsok - barmi, csak nem citrusfelek, pl korte, alma, szolo, aszalt gyumolcsok (pl mazsola) is mehetnek, gyomber, ilyesmi
  • 2 befottesuveg, lehetoleg kb ugyanakkora.
  • legatereszto ruha, pl egy darab regi polo, de tiszta legyen. Ezt tedd egy kis labosba es forrald vizben egy picit, hogy teljesen steril legyen.

Elso fermentalas
Fozz egy labosban teat, mondjuk 2 filtert egy fel literhez, vagy egy literhez, tegyel hozza rohadt sok cukrot. Vard meg amig kihul teljesen hidegre (ezt lehet ugy gyorsitani, hogy hideg vizzel teli mosogatoba teszed a teas labost). Tedd a Trutymak Havert (SCOBY) befottesuvegbe. Jo esetben a kedves haverodtol, aki azt adta, tole kaptal vele egy kis levet is az elozo kombuchabol, az nem art. Ontsd ra a hideg cukros teat (teafilterek nelkul), es befottesgumival feszitsd ki ra a legatereszto ruhat (ami nalam egy regi polo darabja volt), cimkezd fel es hagyd a konyhapulton 5 napig. Neha belekostolhatsz, kicsit savanykasnak es szensavasnak kellene lennie, ja meg lehet eszreveszed, hogy ha boldog a Trutymak Haverod, akkor megno ilyen alaktalan vilagosbarna szutymakka es ki akar maszni a befottesuvegbol, de ne engedd neki.

Masodik fermentalas
Ezen a ponton mar kesz a kombuchad, de lehet meg rajta javitani! Amikor letelt az 5 nap, akkor fogj egy masik befottesuveget, tegyel az aljaba random gyumolcsoket, mazsolat, ami van otthon, barmit csak ne citrusfeleket (NE narancsot/mandarint/citromot, ezek megolik Trutymak Havert), nem kell tul sokat. Ontsd ra a kombuchat az elso befottesuvegbol, ugy hogy neha felkavarod, hogy minel tobb kevesse lathato kis trutymak-darab keruljon bele, de a nagy SCOBY-t ne hagyd belecsuszni. Hagyd a lé egytizedet az elso befottesuvegben, szoval a SCOBY ne csucsuljon az aljan teljesen egyedul, usszon egy pici lében.
Ezt zard le a kupakjaval, cimkezd fel es hagyd a konyhapulton 3 napig, utana ihatod. A gyomolcsoket nem ajanlatos felhasznalni ujbol, vagy edd meg oket, de annyira nem finomak...
Az elso befottesuvegbe (amiben a SCOBY meg egy kicsi lé van), mehet az ujabb adag (tea + cukor, lehutve) es kezdheted az elso fermentalast elolrol).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trogerfoodz.blog.hu/api/trackback/id/tr3012135667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása